Jumaat, 28 Ogos 2009

1 ulasan
Iqra' Bismi Rabbikallazhi Khalaq
Satu peristiwa yang saya dan suami tidak dapat lupakan. Begini kisahnya. Saya masih ingat, satu malam ketika Lubna berusia 11 bulan, saya terasa seseorang sedang membaca di sebelah saya. Barangkali abang! Itu fikir saya ketika itu tanpa membuka mata yang sememangnya dalam keadaan mengantuk. Kemudian saya terdengar ada orang sedang membaca dalam bahasa yang saya tidak fahami. Bermimpikah? Antara sedar tidak sedar, saya terlihat kelibat seseorang sedang membelek majalah pa&ma yang saya letakkan bawah bantal. Membaca dengan bahasa yang saya tidak faham. Diselangi dengan nada gelak (seolah-olah sedang bermain).

Rupa-rupanyanya bukan saya sahaja yang terkejut. Suami saya juga terkejut. Suara itu datangnya dari anak kami, Lubna. Sedang membaca majalah sambil membelek satu persatu muka surat dengan tersenyum. Dia seolah-olah sedang membaca dengan tekun. Bilik kami hanya diterangi lampu luar bilik, namun sudah cukup untuk Lubna melihat gambar-gambar ’baby’ dengan jelas. Mulutnya terkumat-kamit ’membaca’ majalah itu. Jam dinding menunjukkan 3 pagi. Kami bangun, sambil tersenyum. Rajin betul.. :)


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Khamis, 27 Ogos 2009

Penyusuan Ibu Sehingga 2 Tahun

0 ulasanSepanjang kehamilan anak pertama saya (Lubna) saya banyak mendapat informasi berkenaan dengan penyusuan ibu. Pihak hospital menyarankan kepada ibu-ibu agar menyusukan bayi-bayi mereka sehingga berusia 6 bulan tanpa memberikan puting tiruan mahupun air masak. Apa lagi jika mahu menyuap bayi-bayi mereka dengan makanan yang ain seperti nestum, pisang, nasi ataupun apa jua makanan yang dirasakan dapat mengenyangkan bayi yang kelaparan. Sesetengan orang terdahulu mengatakan bahawa bayi yang menangis itu adalah kerana lapar. Jadi mereka perlu diberikan makanan tambahan yang lain.
Sebenarnya, susu ibu adalah makanan terbaik bagi bayi seawal kelahirannya sehingga berusia 2 tahun. Islam menggalakkan setiap ibu menyusukan anaknya. Allah telah memenuhi segala keperluan bayi dan susu yang dihisap olehnya tiga hari pertama dalam kehidupan bayi. Susu ibunya akan menghasilkan sejenis cecair berwarna kekuningan iaitu kolestrom yang terdapat dalam kuantiti yang kecil. Cecair ini sudah cukup untuk memenuhi segala keperluan makanan bayi dalam hari-hari pertama kehidupannya. Tambahan pula ia membantu bayi untuk mula menerima dan mencernakan makanan yang dihisapnya. Dalam masa 24 jam buah dada ibu menghasilkan susu yang diperlukan untuk makanan bayi sehinggalah dia mencerai susu.
Ibu yang enggan menyusui bayinya tanpa sebab yang munasabah telah mengabaikan satu tanggungjawab hakiki terhadap bayinya yang telah diamanahkan oleh Allah. Penyusuan susu ibu menjanakan perasaan keibuan dan memperkayakan sifat kasih sayang. Selain dari apa yang diperkatakan tadi, penyusuan susu ibu menggerakkan sistem penghadaman ibu untuk menghasilkan makanan untuk bayi, dengan itu juga mempertingkatkan kesihatan ibu tersebut. Penyusuan susu ibu juga boleh menolong mengembalikan ibu kepada keadaan aal (sebelum bersalin) dengan cepat dan mengurangkan risiko barah buah dada dan ovari.
Saya dan suami telah mengambil keputusan untuk memberikan hak yang sepatutnya kepada bayi kami, Lubna. Kami bercadang mahu menyusukannya sehinnga 2 tahun. Alhamdulillah, saya berjaya menyusukannya sehingga 6 bulan tanpa mencampurkannya dengan makanan-makanan yang lain mahupun air masak. Kesannya dapat dilihat serta merta. Lubna jarang kembung. Malam dan siang, Lubna tidur dengan nyenyak. Sesekali bangun malam, hanya untuk disusukan. Betul kata Doktor Wan Fazidah (doktor di klinik di Terengganu)! Eksperimen telah dijalankan ke atas anaknya yang hanya minum susu ibu sehingga 6 bulan pertama, anaknya tidak pernah kembung. Setelah dewasa, anaknya juga tidak mengalami masalah perut terutamanya gastrik. Dan kini, kami mula meyakininya.
Setelah 6 bulan seterusnya, saya masih menyusukan bayi saya dengan susu badan. Ketika saya keluar bekerja, saya akan tinggalkan kepada pengasuh Lubna susu yang diperah. Sesekali diselangi dengan air masak, jus buah-buahan dan makanan bayi lain yang dirasakan sesuai seperti bubur nasi dan lain-lain.
Masalah yang berlaku untuk ’membekalkan ’ Lubna dengan susu ibu, tanpa susu formula (susu lembu), bukan satu usaha yang mudah. Apabila Lubna berusia setahun, susu badan mula kering untuk ditinggalkan untuk Lubna. Ianya ada hanya untuk penyusuan terus daripada saya kepada Lubna. Saya mula berbincang dengan suami untuk memulakan susu formula kepada Lubna. Tetapi suami agak keberatan. Katanya, cuba kita berikanan makanan yang terbaik untuk Lubna tanpa dicampurkan dengan susu lembu. Allah telah menjadikan susu ibu sebagai makanan terbaik bayi.
Saya utarakan masalah ini kepada Dr. Najmee (adik saya yang bertugas di Hospital Sandakan). Katanya, susu ibu sudah tidak memadai sekiranya tidak diselangi dengan susu lembu. Ia perlu dicampurkan dengan makanan lain untuk perkembangan bayi. Begitu juga apabila saya mengutarakan hal ini kepada ummi, ummi juga menasihatkan saya memulakan susu formula untuk Lubna. Bagi kami ianya tidak salah, tetapi kami mahu lakukan eksperimen kepada bayi kami untuk memberikan susu ibu tanpa dipengaruhi dengan susu lembu. Namun, tetap bermain di fikiran, boleh ke? Pertumbuhan bayi tak terbantut ke?
Kami mengambil kesempatan bertanya kepada Dr. Harlena Siraj (biras kakak ipar saya) tentang cadangan kami itu. Katanya, sekiranya bayi masih minum susu ibu dan ditambah dengan makanan-makanan lain yang berzat, ianya boleh diteruskan.
Kami teruskan. Alhamdulillah sehingga kini, Lubna masih minum susu ibu. Sesekali saya selangi juga dengan soya. Makanan-makanan lain tetap saya berikan mengikut jadual pemakanan yang betul bagi seorang bayi. Semoga Lubna membesar dengan baik dengan nilai-nilai peribadi yang tinggi. Semoga usaha kami tidak sia-sia.


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Berpantang di Terengganu

0 ulasan
Sebulan berpantang di kampung suami. Kota Kuala Muda Kedah sememangnya indah. Destinasinya tidak jauh dari Pantai Merdeka, satu-satunya pantai yang terdapat di negeri Kedah. Namun, tetap terdetik di hati ini, alangkah lebih indah dan bermakna sekiranya Bonda Azizah masih turut bersama. Seandainya Bonda Azizah masih ada, semestinya dialah antara insan yang paling gembira menerima kehadiran cucunda ini. Namun, Allah lebih menyayanginya apabila dia dijemput Ilahi selepas 20 hari perkahwinan kami dilansungkan (22 Mac 2007). Cucu ini tidak sempat melihatnya. Pun begitu, alhamdulillah, masih ada yang sudi menghulurkan bantuan. Mak Su menjagaku dan Lubna dengan sepenuh perhatian sepanjang sebulan di kampung. Mak Su bukannya orang lain, dia ibu saudara suamiku. Selepas sebulan di Kedah, barulah ummi dan abah datang dari Terengganu membawaku dan Lubna pulang. Bukan sengaja melewatkannya, tetapi memberi peluang untukku berehat dan terhindar dari perjalanan yang jauh yang boleh membawa mudharat. Sebulan lagi, kuhabiskan masa bersama Lubna di Gong Badak, Kuala Terengganu, di rumah ayahanda dan bondaku. 60 hari di bahagi 2. 30 hari di Kedah, 30 hari di Terengganu. Adilkan..?


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Adab Kelahiran Seorang Bayi

0 ulasan
Oleh: Baba Lubna
(Mohamad Hilmi Bin Mohd Zain)
بسم الله الرحمن الرحيم

Pendidikan di dalam masyarakat Islam bermula dari individu. Pendidikan individu pula bermula sejak dia di dalam kandungan ibu lagi. Malah, sebelum sebelum itu lagi. Iaitu pada diri ibu dan ayah anak ini. Ibu dan ayah mestilah terlebih dahulu mendidik diri agar menjadi seorang muslim yang soleh. Seorang mukmin yang patuh dan tunduk kepada perintah Tuhannya.
Kemudian ia berlanjutan kepada masa pemilihan bakal isteri atau suami, masa pertunangan, pernikahan, hubungan suami-isteri dan tempoh mengandung. Dalam tempoh ini ada peraturan, adab-adab dan amalannya yang diajarkan oleh al-Quran dan Sunnah.

Pendidikan awal ini terus berlangsung sebaik sahaja seorang bayi itu dilahirkan. Panduan dari sunnah Nabi s.a.w. perlu diikuti tatkala menyambut kelahiran si bayi dan pada masa awal kelahirannya. Justeru, penulisan ringkas ini akan membincangkan berkenaan sunnah-sunnah Nabi s.a.w. ketika menyambut kelahiran si comel agar hidup senantiasa dinaungi oleh lembayung rahmat Allah s.w.t.

1. MENGUCAPKAN TAHNIAH

Antara sunnah menyambut kelahiran bayi ialah setiap muslim dianjurkan memberi ucap selamat dengan mendoakan kesejahteraan anak dan ibubapanya, serta turut sama bergembira. Firman Allah s.w.t: “Kemudian Malaikat (Jibril) memanggil Zakaria, sedang dia sedang berdiri sembahyang di mihrab (katanya), "Sesungguhnya Allah menggembirakan kamu dengan kelahiran (seorang puteramu) Yahya…”( Aali-‘Imran: 39)

Orang-orang Islam adalah digalakkan supaya bersegera mengucapkan tahniah kepada saudara atau sahabat-handainya yang baru saja menerima cahayamata. Amalan ini disurah kerana ianya menghibur hati saudaranya, selain itu dapat mengeratkan lagi tali silaturrahim sesama mereka. Di samping mengucapkan tahniah, mereka juga dianjurkan mendoakan dengan doa:
“Semoga Allah memberkati Kurniaan-Nya, syukurilah atas pemberian ini, penuhilah keperluannya dan rezekikanlah kebaikan di masa hadapannya’” (Hadith riwayat Muslim).


Kemudian apabila doa ini diucapkan maka disunatkan pula kita mendoakannya kembali dengan ucapan:
Ibnu Qaiyim al-Jauziyah menyebutkan di dalam Tuhfatul Maudud, dari Abu Bakar al-Munzir, bahawa dia berkata: Telah meriwayatkan kepada kami dari al-Hasan al-Basri bahawa seorang lelaki telah datang kepadanya, dan di sisinya ada seorang lelaki yang baru dianugerahi seorang bayi. Lelaki itu berkata kepada orang yang mempunyai bayi tersebut: "Selamat bagimu atas kelahiran seorang penunggang kuda." Hasan al-Basri berkata kepada lelaki itu: "Apakah kamu tahu, apakah dia seorang penunggang kuda atau penunggang keldai?" Lelaki itu bertanya: "Jadi bagaimana cara kami mengucapkannya?" Hasan al-Basri menjawab: "Katakanlah, semoga kamu diberkati di dalam apa yang diberikan kepadamu. Semoga kamu bersyukur kepada yang memberi. Semoga kamu diberi rezeki dengan kebaikannya, dan semoga ia mencapai masa balighnya."


2. AZAN DAN IQOMAH
Terdapat beberapa buah hadith berkenaan azan di telinga kanan dan iqomah di telinga kiri bayi ketika ia baru dilahirkan, antaranya hadith Abi Rafi’:
"رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم أذّن في أذن الحسن بن علي حين ولدته فاطمة "
Dari Abu Rafi’, katanya: “Aku melihat Rasulullah s.a.w. mengumandangkan azan di telinga al-Hasan bin Ali ketika ibunya (Fatimah) melahirkannya”. (Hadith riwayat Abu Daud, al-Tirmizi, Ahmad dan al-Hakim).
Hadith Dari al-Hassan cucunda Nabi s.a.w:
مَنْ وُلِدَ لَهُ مَوْلُودٌ فَأَذَّنَ فِي أُذُنِهِ الْيُمْنَى وَأَقَامَ فِي الْيُسْرَى لَمْ تَضُرَّهُ أُمُّ الصِّبْيَانِ
Dari al-Hasan bin Ali dari Rasulullah s.a.w., baginda bersabda: “Barangsiapa yang anaknya baru dilahirkan, kemudian dia mengumandangkan azan ke telinga kanannya dan iqamat di telinga kirinya, maka anak yang baru lahir itu tidak akan terkena bahaya `ummu shibyan” (Hadith riwayat Ibnu Sunni).
`Ummu shibyan’ ialah angin yang dihembuskan kepada anak, jadi anak itu takut kepadanya. Ada juga yang berkata bahawa ia adalah pengikut jin.
Akan tetapi hadith-hadith ini lemah dari sudut sanadnya (hadith dhaif dan tidak keterlaluan dhaifnya). Sebilangan ulama berpendapat tidak boleh beramal dengan hadith dhaif walaupun dhaif itu tidak keterlaluan dan sebilangan lagi berpendapat boleh beramal dengan hadith dhaif yang dhaifnya tidak keterlaluan dan mereka meletakkan syarat-syarat sebelum beramal dengan hadith tersebut. Antara syaratnya ialah tidak beriktiqad dengan pasti bahawa amalan tersebut datang dari Rasulullah s.a.w, tetapi pengamalan tersebut sekadar ‘kemungkinan’ datang dari Rasulullah s.a.w.
Kesimpulannya, azan dan iqamah boleh saja dilaungkan di telinga bayi baru lahir dengan syarat tidak beriktiqad bahawa ia merupakan sunnah dari Nabi s.a.w, tetapi sekadar beramal dengan kelebihannya dan kewajarannya.
ü Adalah wajar anak atau bayi ini diazan dan diiqamatkan agar kalimah pertama yang didengarnya dan tembus ke gegendang telinganya adalah kalimah seruan Yang Maha Agung. Kalimah yang mengandungi persaksian (syahadah) terhadap keesaan Allah dan persaksian terhadap kerasulan Muhamad bin Abdullah s.a.w.
ü Anak yang baru menghirup udara dunia ini telah diajarkan dengan aqidah dan syariat Islam, sebagaimana seseorang yang akan mati diajarkan dengan kalimah tauhid `La ilaha illallah’. Agar pengaruh azan ini dapat meresap ke dalam diri anak ini.
ü Azan ini juga untuk mengusir syaitan yang memang menanti-nanti kelahiran bayi ini.
ü Azan dikumandangkan ke telinga bayi agar seruan dakwah kepada Allah dan agamanya dapat mendahului seruan jahat syaitan.
ü Azan dan iqomah yang diperdengarkan akan dirakam oleh bayi berkenaan yang menjadi sebahagian dari pendidikan tauhid, syariat dan akhlak
Bagaimana pun jangan lupa satu hal yang warid (datang) secara sahih dari Nabi s.a.w. berkenaan doa untuk menghalau syaitan dari bayi yang baru dilahirkan.
Ibn ‘Abbas meriwayatkan dari Nabi s.a.w:
كَانَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُعَوِّذُ الَحَسَنَ وَالْحُسَيْنَِ: " أُعِيْذُكُماَ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطاَنٍ وَهاَمَّةٍ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ
“Adalah Rasulullah s.a.w. meminta perlindungan daripada Allah kepada al-Hasan dan al-Husain (cucu-cucunya): “Aku mohon perlindungan kepada kamu berdua dengan kalimah Allah daripada setiap syaitan dan binatang berbisa, dan dari setiap mata jahat yang mencela” (hadith riwayat al-Bukhari).
Ketika membaca doa ini, kalimah “أُعِيْذُكُماَ “ yang membawa maksud memohon perlindungan untuk dua orang perlu ditukar bersesuaian dengan kepada sesiapa yang dibacakan doa ini. Jika dibaca kepada ramai (أُعِيْذُكُمْ), dibaca kepada bayi/kanak-kanak lelaki (أُعِيْذُكَ ), bayi/kanak-kanak perempuan (أُعِيْذُكِ ).
Doa ini lebih warid dan perlu diamalkan di samping mengalunkan azan ditelinga bayi.

3. AQIQAH
Aqiqah adalah sembelihan yang dilakukan sebagai ungkapan rasa syukur atas kelahiran seorang bayi. Majoriti ulama menyatakan bahwa hukum aqiqah adalah sunnah muakkaddah baik bagi bayi laki-laki maupun bayi perempuan dan sebahagian lain menyatakan sebagai wajib.
عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ كُلُّ غُلاَمٍ رَهِينٌ بِعَقِيقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ وَيُحْلَقُ رَأْسُهُ وَيُسَمَّى
Rasulullah s.a.w bersabda: “Setiap yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih pada hari ketujuh dari kelahirannya dan dicukur rambutnya serta diberi nama.” (hadith riwayat Ahmad dan Ashabus Sunan)
Pelaksanaannya dapat dilakukan pada hari ke tujuh (ini yang lebih utama menurut para ulama), keempat belas, dua puluh satu atau pada hari-hari yang lainnya yang memungkinkan.
عن عبد الله بن بريدة عن ابيه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: العقيقة تذبح لسبع ولأربع عشرة ولإحدى وعشرين.
Rasulullah s.a.w bersabda: “Aqiqah disembelih pada hari ketujuh kelahiran atau hari keempat belas atau hari kedua puluh satu”
Yang lebih utama adalah menyembelih dua ekor kambing yang berdekatan umurnya bagi bayi laki-laki dan seekor kambing bagi bayi perempuan.
عَنْ أُمِّ كُرْزٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: فِي الْغُلاَمِ شَاتَانِ مُكَافَأَتَانِ وَفِي الْجَارِيَةِ شَاةٌ.
Dari Ummi Kurz Al-Ka’biyyah, ia berkata: Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: “Untuk anak lelaki dua ekor kambing yang berdekatan umurnya dan untuk anak perempuan seekor kambing.” (hadith riwayat Ahmad dan al-Tirmizi).
Jika tidak berkemampuan, boleh disembelih seekor kambing bagi anak lelaki berdasarkan sebuah hadith sahih dari Ibn al-‘Abbas bahawa Nabi s.a.w menyembelih untuk al-Hasan dan al-Husain seorang seekor kambing.
Daging hasil sembelihan aqiqah tersebut boleh dibahagikan kepada siapa sahaja dan tidak ada pembahagian khas untuk yang melaksanakannya, sebagaimana halnya daging qurban. Bahkan dalam aqiqah, orang yang melakukan aqiqah diperbolehkan memakan semuanya. Akan tetapi, sebagaimana sunnah Rasulullah s.a.w hendaklah daging tersebut dibahagikan kepada para jiran, baik yang miskin mahupun kaya, sebagai ungkapan rasa syukur orang yang melaksanakannya, serta mudah-mudahan mereka yang menerima akan tergerak hatinya untuk mendoakan kebaikan bagi anak tersebut. (Lihat kitab At-thiflu Wa Ahkamuhu oleh Ahmad bin Ahmad Al-Isawiy, hal 197).
Secara ketentuan, daging aqiqah sunnah dibagikan dalam bentuk makanan siap dimasak. Ini berbeza dengan daging qurban yang disunnahkan untuk dibahagikan dalam keadaan mentah.
Binatang yang boleh diaqiqahkan hanyalah kambing menurut pendapat yang lebih kuat (apa jua jenis dan baka kambing diperbolehkan) dan tidak boleh berkongsi atas sembelihan aqiqah. Ini berdasarkan hadith Abi Hurairah r.a: “ مَعَ الْغُلامِ عَقِيقَةٌ فَأَهْرِيقُوا عَنْهُ دَمًا وَأَمِيطُوا عَنْهُ الْأَذَى “
“Bagi anak itu aqiqah maka alirkanlah bagi darah (binatang aqiqah tersebut) dan buanglah darinya (anak/bayi) rambut”. (hadith riwayat al-Bukhari, dll).
Dapat difahami dari hadith tersebut bahawa satu kepala untuk satu kepala (darah sembelihan ditumpahkan dari seekor kambing untuk seorang anak).
Memang terdapat hadith yang menyatakan boleh menyembelih aqiqah selain kambing tetapi hadith tersebut bermasalah. Manakala hadith Aisyah r.a menjelaskan:
نفس لعبد الرحمن بن أبى بكر غلام فقيل لعائشة رضى الله عنها يا ام المؤمنين عقى عليه أو قال عنه جزورا فقالت معاذ الله ولكن ما قال رسول الله صلى الله عليه وسلم شاتان مكافأتان.
“Abd. Rahman b. Abi Bakar (saudara Aisyah) telah mendapat seorang anak lelaki dan memberitahu Aisyah bahawa ia ingin menyembelih aqiqah seekor unta. Maka Aisyah r.a berkata: Berlindunglah dengan Allah, akan tetapi apa yang telah Rasulullah s.a.w katakan adalah dua ekor kambing yang berdekatan umurnya”. (hadith hasan riwayat al-Tahawi dan al-Baihaqi)

Walaupun masalah ini dikatakan khilaf di kalangan ulama fekah akan tetapi kaedah yang dipegang oleh ulama fekah juga ada menyebut “ الخروج من الخلاف مستحب “ (keluar dari masalah khilaf itu digalakkan/lebih utama). Maka dalam masalah ini, keluar dari hal khilaf, iaitu dengan menyembelih aqiqah selain kambing dengan hanya menyembelih kambing sebagai aqiqah adalah lebih baik, utama dan selamat serta inilah yang bertepatan dengan sunnah yang sahih.


4. MENCUKUR RAMBUT

Ini dilakukan sebaik-baiknya pada hari ketujuh kelahirannya.
عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ كُلُّ غُلاَمٍ رَهِينٌ بِعَقِيقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ وَيُحْلَقُ رَأْسُهُ وَيُسَمَّى
Rasulullah s.a.w bersabda: “Setiap yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih pada hari ketujuh dari kelahirannya dan dicukur rambutnya serta diberi nama.” (hadith riwayat Ahmad dan Ashabus Sunan)
kemudian rambut itu ditimbang seberat perak dan disedekahkan pada fakir miskin, jika tidak mampu maka ditukarkan atas kadar wang atau sebagainya.
عن أنس بن مالك "أن رسول الله صلى الله عليه وسلم أمر برأس الحسن والحسين يوم سابعهما، فحلقا، وتصدق بوزنه من فضة".
“Dari Anas b. Malik r.a “bahawa Rasullah s.a.w memerintahkan agar rambut al-Hasan dan al-Husain dicukur pada hari ketujuh kelahiran mereka dan disedeqahkan berat timbangan rambut dengan perak” (riwayat al-Tirmizi, Abu Daud, al-Nasaiy, Ibn Majah)

Amalan bercukur ini mengandungi hikmah yang tertentu iaitu: dari sudut kesihatan, ia boleh menguatkan tenaga pertumbuhannya, menghilangkan selaput kulit kepala (iaitu sejenis cecair beku yang meliputi kulit kepala) dan juga dapat memberikan daya kekuatan dan ketajaman pada penglihatan mata, bau dan pendengaran. Dari sudut kemasyarakatan bercukur mengalakkan umatnya bersedekah disamping menunjukkan kesyukuran kepada Allah di atas kurniaan-Nya.

Walaupun disunatkan bercukur bagi orang Islam tetapi dilarang daripada melakukan qaza’ iatu mencukur sebahagian kepala kanak-kanak dan meninggalkan sebahagian yang lain.
عن ابن عمر قال: "نهى رسول الله عن القزع "
“Dari Ibn ‘Umar ra. Berkata: “Rasulullah s.a.w melarang dari al-qaza’ (memotong/mencukur sebahagian sahaja dari rambut)”
Larangan ini mempunyai hikmahnya yang tersendiri, ini untuk menunjukkkan sifat keadilan Allah s.w.t dan RasulNya s.a.w. di mana manusia diperintahkan supaya berlaku adil walaupun terhadap dirinya sendiri. Larangan mencukur sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian yang lain merupakan suatu perbuatan yang zalim kepada kepala kerana hal sedemikian menyebabkan sebahagian kepala akan ditutupi dan sebahagian yang lain terdedah tanpa rambut. Termasuk dalam al-qaza’ ini ialah mencukur atau memotong sedikit sahaja rambut dan meninggal yang lain atau meninggalkan jambul di kepala.
Dalam hadith yang lain, Rasulullah s.a.w bersabda: “kalau bercukur, bercukurlah kesemuanya dan kalau tinggalkan (rambut) tinggalkanlah kesemuanya” (hadith riwayat Abu Daud).


5. MEMBERI NAMA ANAK

Islam mengalakkan umatnya memilih nama yang baik untuk dinamakan kepada anak-anak kita sebagai tanda pengenalan dan perbezaan antara orang Islam dan Orang yang bukan Islam. Nama yang baik juga sangat mustahak kerana panggilan yang sering dipanggil adalah doa yang dapat memperngaruhi keperibadian anak tersebut. Sebaiknya anak itu diberi nama pada hari ketujuh kelahirannya berdasarkan hadith:
عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ كُلُّ غُلاَمٍ رَهِينٌ بِعَقِيقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ وَيُحْلَقُ رَأْسُهُ وَيُسَمَّى
Rasulullah s.a.w bersabda: “Setiap yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih pada hari ketujuh dari kelahirannya dan dicukur rambutnya serta diberi nama.” (hadith riwayat Ahmad dan Ashabus Sunan).
Nama-Nama Yang Baik.
1. Abdullah atau Abd. Rahman.
“أحب الأسماء إلى الله: عبد الله وعبد الرحمن
“Nama yang paling disukai oleh Allah: Abdullah dan Abd. Rahman” (hadith riwayat Muslim).

2. Nama Dari Asma’ Al-Husna
Seperti Abd. Al-Aziz, Abd. Karim, Abd. Malik dan lain-lain.

3. Nama Para Nabi dan Rasul
4. Nama Para Sahabat dan Orang Soleh.
“أنهم كانوا يسمون بأسماء أنبيائهم والصالحين من قبلهم”
“Adalah mereka menamakan (anak-anak mereka) dengan nama para nabi dan orang soleh sebelum mereka” (hadith riwayat Muslim).

Adab-Adab Menamakan Anak:
1. Nama-nama yang terdapat dalam bahasa Arab.
2. Baik dari sudut makna kosakata bahasa Arab
3. Nama yang ringkas dan pendek, tidak murakkab (berganda).
4. Mudah untuk disebut.

Nama-Nama Yang Diharamkan:
1. Nama sembahan (Abd.) selain dari Allah dan NamaNya, seperti Abd. Al-Rasul, Abd. Al-Hasan, Abd. Al-Walid dan sebagainya.
2. Nama-nama yang khusus untuk Allah seperti al-Rahman, al-Rahim, al-Qayyum dan sebagainya.
3. Nama-nama bukan Arab yang dikhususkan kepada orang kafir seperti George, Ariel, Sharon, Hitler, Hillary, Subramaniam dan sebagainya.
4. Nama-nama berhala seperti al-Latta, al-Manat, al-‘Uzza, Tok Pek Kong, Vishnu dan sebagainya.
5. Nama-nama syaitan seperti Khanzab, al-A’war, dan sebagainya.

Nama-Nama Yang Dimakruhkan:
1. Nama-nama menarik ke arah nasfu seperti Fatin (فاتن) yang bermaksud penggoda (فاطن = orang yang cerdik) dan sebagainya.
2. Nama-yang tidak elok maknanya seperti Sarraq bin Zalim (pencuri bin penzalim) dan sebagainya.
3. Nama-nama binatang seperti baqarah (lembu bentina), himar (keldai) kharuf (kambing) dan sebagainya.
4. Nama-nama orang-orang fasiq, zalim, sombong, kufur dalam sejarah seperti Fir’uan, Hamman, Qarun, Namrud dan sebagainya.
5. Nama-nama murakkab (gandaan) seperti (Ahmad Muhammad (2 nama) bin…, Ahmad Saiful Anuar (3 nama) bin…, Mohd Nor Syazwan Akif (4 nama) bin… dan sebagainya.
6. Nama-nama malaikat seperti Jibril, Mikail, Israfil dan sebagainya


7. TAHNIK (BELAH MULUT)
Tahnik ini dilakukan dengan meletakkan sedikit isi tamar/kurma di atas jari telunjuk dan dimasukkan ke dalam mulut bayi serta dengan perlahan-perlahan digerakkan jari itu ke kanan dan kiri mulut bayi. Ini dilakukan sehingga isi buah tamar tadi menyentuh pada keseluruhan mulut bayi berkenaan dan tamar tersebut akan masuk ke dalam rongga tekaknya. Jika tidak ada tamar maka boleh digantikan dengan manisan lainnya seperti gula, madu atau apa-apa jua jenis makanan yang manis.dan sebagainya. Adalah lebih afdhal kalau tamar itu dikuyah oleh orang alim atau orang soleh.
عَنْ أَبِي مُوسَى رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ وُلِدَ لِي غُلَامٌ فَأَتَيْتُ بِهِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمَّاهُ إِبْرَاهِيمَ فَحَنَّكَهُ بِتَمْرَةٍ وَدَعَا لَهُ بِالْبَرَكَةِ وَدَفَعَهُ إِلَيَّ.
Dalam satu hadith dari Abi Musa r.a. katanya: “ Telah dikurniakan kepadaku seorang anak, aku membawanya menemui baginda Rasulullah s.a.w. baginda menamakannya Ibrahim, lalu baginda mentahnikkannya dengan tamar dan mendoakan keberkatan untuknya, kemudian baginda menyerahkan kembali anak itu kepadaku” (hadith riwayat al-Bukhari).
Amalan tahnik ini adalah untuk menguatkan anggota mulut bayi supaya lebih mampu untuk menghisap susu ibunya dan lebih penting ianya merupakan sunnah Nabi s.a.w.
Wallahua'lam
Mac 2008

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

LUBNA...seindah namamu. Semoga Menjadi Insan Bijaksana Yang Bertaqwa.

0 ulasan
Dilahirkan pada 22 Mac 2008. Anakanda puteri kami, kami namakan dengan nama LUBNA BINTI MOHAMAD HILMI. Setelah sekian lama mencari nama terbaik, akhirnya pada hari ke 14 kelahirannya, kami mengisytiharkan namanya di khalayak sempena kenduri aqiqahnya. Berasal dari perkataan arab لبّ yang membawa makna عاقل iaitu bijaksana. Jamaknya adalah الباب. Allah banyak menyebut perkataan ulul albab di dalam al-Quran. Antaranya berbunyi:
وَلَكُمْ فِي الْقِصَاصِ حَيَاةٌ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Surah al-Baqarah: ayat 179

Semoga anakanda puteri kami menjadi orang yang bijaksana

Lilypie Second Birthday tickersFree Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Ahlan wa Sahlan wa Marhaban bi Kum

0 ulasan
Ahlan wa Sahlan wa Marhaban bi Kum.. Selamat Datang kepada semua..Welcome to all of you... kerana sudi menjengah seketika ke blog yang baru sahaja di'creat' ini. Diskusi adalah melibatkan perkembangan anak-anak yang bakal menjadi generasi pewaris Islam, permasalah fiqh wanita dan rumah tangga serta perkara-perkara yang dirasakan sesuai dan akan memberi manfaat kepada kita semua. Semoga kita semua mendapat manfaat daripada perkongsian ilmu ini demi meraih cinta&kasihNYA. Insya Allah.

Daisypath Anniversary tickers


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO