Sabtu, 26 Jun 2010

Library Impian Keluarga

2 ulasanJumaat
Saya bekerja.
Husband cuti, tetapi ada kursus di Batu Ferenggi, Penang.

Sabtu
Saya cuti.
Husband bekerja. (sekolah ganti)

Ahad
Saya cuti
Husband bekerja (hari bekerja Negeri Kedah Ahad-Khamis)

Isnin-Khamis
Dua-dua bekerja

Minggu ni saya ada dua hari free untuk lebihkan berangan. (jangan marah yer). Cuti kami pada minggu ini, tidak sama. Jadi, saya mempunyai kesempatan untuk berangan dan memikirkan bagaimana mahu mewujudkan Library at Home dengan decoration yang sesuai... yang menjanjikan keselesaan dan menghidupkan mood setiap ahli keluarga untuk membaca.
Saya mencari gambar-gambar di internet.. banyak! Namun apa yang agak mendukacitakan, decoration yang dipaparkan semuanya dari Barat. Menunjukkan apa? Saya secara peribadi dapat memahami bahawa masyarakat di Barat amat menitik beratkan tentang budaya membaca..lantas diadaptasikan suasana membaca di rumah masing-masing dengan mewujudkan Home Library yang kemas dan kondusif. Inilah usaha mereka yang boleh kita contohi agar suasana dan budaya membaca sebati dengan jiwa setiap ahli keluarga. Bukankah membaca itu jambatan ilmu?
Hakikatnya, saranan membaca ini Islam terlebih dahulu meletakkan keutamaan kepada penganutnya. Iqra' bismi Rabbikallazhi kholaq.. Lupakah kita?
Sekadar berkongsi gambar yang saya perolehi di internet:

Kemas dan tersusun rapi. Ruang tamu boleh dijadikan ruang 2 dalam 1 sekiranya pandai menyusun atur perabot dan ruang.

Sesuai untuk suasana mini library untuk kanak-kanak di rumah.

Aha..yang ni pula lain dari yang lain. Membaca sambil menikmati pemandangan alam yang menghijau. Kalau mengimpikan library seperti ini, lokasi rumah perlulah berada di kawasan yang tinggi. Bila yer?;)Aha..inilah yang selalu saya bayangkan. Tapi perlu ruang yang luas dan besar. Satu lagi, perlu ada tangga khas untuk mengambil buku-buku..


Ini pula seolah-olah penghuninya memang mempunyai aktiviti membaca sepenuhnya setiap hari..Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Khamis, 17 Jun 2010

Mausuah lil Atfaal dah sampai

3 ulasan
Lubna bersama mausuah dan buku-buku yang baru sampai

Sewaktu berpeluang berada di Mesir dulu, saya tak berkesempatan untuk memiliki mausuah lil atfaal (ensiklopedia kanak-kanak). Lagipun belum terfikir untuk kegunaan masa hadapan. Alhamdulillah, sempena ma'rad kutub di Mesir yang berlangsung pada Mac baru-baru, seorang sahabiah yang berada di Mesir sudi menghulurkan bantuan untuk saya mendapatkan mausuah-mausuah yang diperlukan. Jazakumullah Renni :) Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik Renni dan suami.

Kotak kargo dah sampai di Kedah hampir 2 minggu lalu. Memandangkan kami sekeluarga pulang bercuti di Terengganu, baru semalam kami dapat membuka kotak-kotak yang sampai. Sebaik sahaja sampai di Kedah malam tadi, kami teruja melihat mausuah-mausuah yang sudah sampai. Lubna memang betul2 excited melihat gambar-gambar yang cukup menarik. Dia mula membaca ala-ala Arab campur Siam. Hai Lubna..

Kalau Ummu Nashwa suka ambil gambar di tangga rumahnya, Mama Lubna pula suka ambil gambar di kerusi rumah tok wan Lubna :)

Antara buku-buku yang sampai

Ni Mausuah Disney yang ditranslate ke Versi Bahasa Arab


Kisah-kisah dari Al-Quran untuk kanak-kanak
Disney juga

Set Tob'un Britannica

p/s: Renni, ini bukti dah sampai :)

"Nak pilih yang mana satu ni?"

Lubna ralit melihat gambar.. Nanti mama dan baba ajarkan Lubna bahasa Al-Quran ni yer sayang :)Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO