Sabtu, 13 Oktober 2012

Resepi NASI ARAB MAMA LUBNA (versi Malaysia)


 Nasi Arab Mama Lubna siap untuk dimakan seisi keluarga

Lauk Daging Masak Merah..di makan dengan Nasi Arab versi Malaysia.:)

Salatah
 
RESEPI NASI ARAB MAMA LUBNA
 
 BAHAN-BAHAN UTAMA
Ayam/ Daging
Rempah Beriyani
Minyak Zaitun
Beras Basmati/ Biasa
Capsicum
Kismis
Biji Gajus
Lobak Merah
Lada htam.
 
BAHAN MENUMIS
Bawang merah, bawang dan halia
 
BAHAN SALATAH
Tomato, timun, bawang besar dan sos cili
 
CARA MEMASAK
1. Rebus ayam setengah masak.
2. Gaul Ayam dengan rempah beriyani. Perap sekejap.
3. Kemudian, goreng ayam tadi dengan minyak zaitun. Jangan terlalu masak. Angkat.
 
4. Tumis bahan tumis dengan minyak yang menggoreng ayam tadi. 
5. Masukkan rempah beriyani dan beras.
6. Masukkan air rebusan ayam.
7. Masukkan ayam yang digoreng tadi. 
8. Gaul dan tutup.
 
9. Bila nasi hampir masak, masukkan kismis, biji gajus, lobak merah, dan capsicum 
   dan sedikit lada hitam.
10.Jangan lupa garam secukup rasa.
 

CARA MENYEDIAKAN SALATAH.
1. Potong dadu semua bahan.
2. Masukkan sos cili yang ditambah dengan sedikit air masak.
3. Gaul.

LAUK.
Boleh dimakan dengan Lauk Masak Merah atau Gulai.
 
SELAMAT MENCUBA :) 





Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

0 ulasan:

Catat Ulasan