Selasa, 28 Disember 2010

0 ulasan

Dah lama tak update blog MAMA LUBNA ni..

Masa berjalan begitu pantas sekali.

Dua tiga hari lagi sudah masuk tahun baru.

Sesi persekolahan pun dah bakal bermula.

Lubna pun dah hampir menjejak usia 3 tahun pada MAC 2011.

Tahun depan Lubna akan mula bersekolah.

Maksudnya rutin pagi kami aka berubah.

Lubna akan ikut mama ke sekolah.

Baba Lubna akan hantar Baby Syaima' ke rumah Tok Ngah.

Baby Syaima' pun dah hampir 4 bulan.

Dah boleh meniarap dan pandai gelak.

Baba Lubna pun dah mula sibuk dengan urusan pelajar-pelajar Asrama Maktab Mahmud Kuala Muda.

Tahun baru diharapkan dapat membuka lembaran baru untuk bekerja lebih gigih..

Bersemangat untuk kembali belajar..

Berubah menjadi insan yang lebih baik dari semalam.

Aminnn...




Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Khamis, 11 November 2010

Bila Gelombang FB Semakin Kuat Melambungkan Ombaknya

0 ulasan

Gelombang facebook yang melanda dunia, kini semakin kuat melambungkan ombaknya. Tempias gelombangnya bukan sahaja terpercik kepada golongan yang celik IT, malah turut terkena mereka yang selama ini agak buta IT. Saya juga di antara golongaan yang terkena tempiasnya itu. Facebook seolah-olah menjadi satu kemestian untuk digunakan. Namun, persoalannya, salahkan kita berfacebook? Haram? Makruh? Atau Tidak Thiqah?

Sebenarnya, sebelum ini memang ada golongan yang mengangkat isu facebook sebagai haram. Apakah benar ianya haram? Namun, setelah dihalusi oleh mereka yang berkelayakan dan berautoriti, maka ianya dianggap harus selagi mana digunakan untuk perkara-perkara yang baik dan tidak menyalahi syara’.

Sebagai umat Islam, etika berfacebook seharusnya diikuti dan dipatuhi agar tidak tersasar dari landasan kebenaran. Saya tahu, telah banyak artikel yang telah ditulis dan memperkatakan tentang etika berfacebook antaranya artikel yang terperinci ditulis oleh Ustaz Zaharuddin dan ramai lagi yang lain. Seharusnya kita cakna tentang panduan ini.

Di sini, saya hanya ingin menyentuh sedikit tentang topik facebook yang berkaitan etika di kalangan wanita muslimah. Pada awalnya saya sendiri tidak perasan. Namun, setelah beberapa sahabat-sahabat di facebook yang prihatin mengutarakan topik ini, saya mula memikirkan cara yang terbaik untuk berfacebook agar tidak menyalahi syariat.

Bertemu sahabat-sahabat yang sudah bertahun-tahun lamanya tidak berjumpa membuat kita terlalu excited. Apalagi jika sahaba-sahabat itu adalah sahabat ketika bersama-sama di sekolah rendah atau sahabat di alam IPT. Mungkin 15-20 tahun yang lalu. Ukhuwah yang terputus, kini bertaut kembali. Inilah yang dituntut sebenarnya, menyambung ukhuwah yang terputus sejak sekian lama.

Masing-masing akan memulakan dengan bertanya khabar, menceritakan tentang perkembangan terkini, permata hati yang semakin bertambah, kerjaya yang semakin maju, dan pelbagai topic kehidupan yang lain. Seterusnya, foto-foto bersama keluarga dan teman-teman baru diuploadkan untuk dijadikan tatapan di facebook agar kerinduan yang bersarang di hati itu dapat diubati. Walapun begitu, tanpa disedari, kita berkongsi semua itu dengan umum yang lain apabila ianya menjadi tatapan tanpa sempadan.Persoalannya, salahkah?

Hakikatnya ia tidaklah salah. Tambahan pula facebooklah platform menjalinkan ukhuwah yang terlerai. Namun, perkara yang dipersoalkan adalah apabila ia mengundang fitnah apabila foto-foto itu dijadikan santapan mata golongan yang tidak sepatutnya. Apalagi apabila ia melibatnya golongan ajnabi yang sepatutnya kita adakan sempadan syariat. Barangkali kita tidak sedar aksi yang kita rasakan tiada ‘apa-apa’ bagi kita, sebenarnya ‘manja’ di mata yang lain. Suasana yang kita rasakan ‘biasa’ pada pandangan kita, hakikatnya menggoncang jiwa dan nafsu bagi yang lain. Semua ini bukanlah perkara yang disengajakan, malah berlaku dalam keadaan yang tidak kita sedari.

Makanya..gimana ya..:) (pinjam ayat dari seberang). Ini pandangan saya secara peribadi sebagai panduan untuk para muslimah:

1. Pastikan foto-foto peribadi yang diupload ke facebook adalah foto yang ‘biasa-biasa’ sahaja.

2. Pastikan foto-foto itu tidak dikategorikan sebagai aksi keterlaluan yang boleh mengundang fitnah atau dijadikan santapan enak untuk mata para ajnabi.

3. Ada baiknya juga sekiranya foto-foto itu adalah foto beramai-ramai. Bersama suami, anak-anak, keluarga, sahabat handai dan sebagainya. Bukan aksi berseorangan.

4. Jauhkan aksi-aksi yang manja dan berliuk-lintuk walaupun etika pemakaian Islam telah kita patuhi.

3. Apa kata kalau kita memberikan perhatian kepada button ‘share’ pada foto yang diupload. Seandainya ianya mempunyai risiko yang mengundang fitnah, tukarkan ke status ‘friend only’. Sekiranya merasakan ianya selamat, bolehlah dikekalkan ke status ‘everyone’. Setuju?

4. Oleh yang demikian, bagi menjayakan cara ini, memerlukan kita prihatin terhadap status senarai ‘friends’ facebook kita. Pilih status ‘friends’ untuk sahabat-sahabat yang benar-benar selamat untuk kita berkongsi apa sahaja informasi tentang diri.

Semua langkah ini bukanlah untuk menyusahkan. Bahkan inilah cara alternatif agar kita menyelamatkan diri kita dan juga orang lain.

By: Mawaddah Mohd Nor.



Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Rabu, 15 September 2010

BerAidilfitri bersama Puteri Kedua

5 ulasan
Kehadiran puteri kedua menjadi penyeri di Aidilfitri
Aidilfitri tahun ini penuh bermakna buat kami sekeluarga di Terengganu dengan kehadiran puteri kedua kami dua hari sebelum berakhirnya Ramadhan. Bumi Terengganu menjadi saksi kelahiran kali ini. Alhamdulillah, kami memanjatkan kesyukuran buat Ilahi di atas anugerah yang dikurniakan buat kami.

Lubna, puteri pertama kami amat teruja dengan kehadiran puteri Ramadhan ini. Sekian lama menunggu, akhirnya dapat juga Lubna menimang baby baru. Semoga kedua-dua zuriat kami ini menjadi anak yang solehah dan qurratu a’yun buat kami.

Pengikat kasih pertama dan kedua buat mama dan baba.
Lubna ceria di pagi Aidilfitri bersama baba

Tokmi dan aki bergambar kenang-kenangan bersama puteri pertama dan kedua kami.


Kenangan di pagi Aidilfitri dengan ahli keluarga yang pulang berhari raya kali ini.


"Ni baby Lubna..jangan ambil tau!"



Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Rabu, 11 Ogos 2010

Kenapa SOLAT BANYAK?!!!

1 ulasan


Ramadhan kali ini adalah kali ketiga buat Lubna. Alhamdulillah.. Lubna memasuki madrasah Ramadhan kali ini dengan baik. Saya dan suami mengharapkan Lubna akan belajar sesuatu melalui Ramadhan kali ini sebagai tarbiyyah melalui Ramadhan-ramadhan yang akan datang.

Malam pertama:
Memandangkan saya kini mula memasuki bulan kesembilan (menanti saat-saat kehadiran adik Lubna), Saya dan suami mengambil keputusan solat tarawih di rumah pada malam pertama Ramadhan. Suami sebagai Imam..dan saya bersama Lubna adalah ma'mumnya.

Lubna menjadi makmum seperti biasa ketika solat Isya'.
Selesai solat Isya'..kami bangun untuk memulakan solat sunat tarawih.
"Baba ngan mama nak solat lagi?" Lubna bertanya.
"Mama ngan baba nak solat lagi.. Lubna ikut yer.." Saya menjawab pertanyaan Lubna.

Selesai 2 rakaat tarawih.. Lubna datang duduk di ribaan. Lubna sangka, kami sudah selesai solat.

"Lubna bangun dulu yer.. tidur atas kerusi tu dulu..mama ngan baba nak solat lagi ni." Saya menyuruh Lubna berehat memandangkan masih banyak rakaat yang perlu diselesaikan.

Lubna menurut perintah.

Selesai rakaat yang seterusnya..Lubna kembali duduk di ribaan. Kali ini di ribaan babanya pula.

Kami tersenyum..
Mesti Lubna ingatkan kami sudah selesai solat.

Kami meneruskan solat sehingga ke rakaat terakhir.
Lubna duduk di kerusi sambil menghisap jarinya.. Itulah kerjanya kalau dalam keadaan terpinga-pinga atau ingin mencari idea. Telekung solatnya masih dipakai kemas. Lubna menunggu penuh sabar.

Selesai solat tarawih..
Lubna bersuara: "Mama ngan baba SOLAT BANYAK!!"
Dia seolah-olah ingin menyatakan isi hatinya kenapa solat malam ini panjang. Dia sendiri tak larat untuk mengikut dan mengganggu..

"Ini solat tarawih Lubna.." :)
Kami tersenyum.

Semoga Lubna akan memahaminya suatu hari nanti.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Ahad, 8 Ogos 2010

Persiapan Ramadhan

1 ulasan

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Sabtu, 26 Jun 2010

Library Impian Keluarga

2 ulasan



Jumaat
Saya bekerja.
Husband cuti, tetapi ada kursus di Batu Ferenggi, Penang.

Sabtu
Saya cuti.
Husband bekerja. (sekolah ganti)

Ahad
Saya cuti
Husband bekerja (hari bekerja Negeri Kedah Ahad-Khamis)

Isnin-Khamis
Dua-dua bekerja

Minggu ni saya ada dua hari free untuk lebihkan berangan. (jangan marah yer). Cuti kami pada minggu ini, tidak sama. Jadi, saya mempunyai kesempatan untuk berangan dan memikirkan bagaimana mahu mewujudkan Library at Home dengan decoration yang sesuai... yang menjanjikan keselesaan dan menghidupkan mood setiap ahli keluarga untuk membaca.
Saya mencari gambar-gambar di internet.. banyak! Namun apa yang agak mendukacitakan, decoration yang dipaparkan semuanya dari Barat. Menunjukkan apa? Saya secara peribadi dapat memahami bahawa masyarakat di Barat amat menitik beratkan tentang budaya membaca..lantas diadaptasikan suasana membaca di rumah masing-masing dengan mewujudkan Home Library yang kemas dan kondusif. Inilah usaha mereka yang boleh kita contohi agar suasana dan budaya membaca sebati dengan jiwa setiap ahli keluarga. Bukankah membaca itu jambatan ilmu?
Hakikatnya, saranan membaca ini Islam terlebih dahulu meletakkan keutamaan kepada penganutnya. Iqra' bismi Rabbikallazhi kholaq.. Lupakah kita?
Sekadar berkongsi gambar yang saya perolehi di internet:

Kemas dan tersusun rapi. Ruang tamu boleh dijadikan ruang 2 dalam 1 sekiranya pandai menyusun atur perabot dan ruang.

Sesuai untuk suasana mini library untuk kanak-kanak di rumah.

Aha..yang ni pula lain dari yang lain. Membaca sambil menikmati pemandangan alam yang menghijau. Kalau mengimpikan library seperti ini, lokasi rumah perlulah berada di kawasan yang tinggi. Bila yer?;)



Aha..inilah yang selalu saya bayangkan. Tapi perlu ruang yang luas dan besar. Satu lagi, perlu ada tangga khas untuk mengambil buku-buku..


Ini pula seolah-olah penghuninya memang mempunyai aktiviti membaca sepenuhnya setiap hari..



Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Khamis, 17 Jun 2010

Mausuah lil Atfaal dah sampai

3 ulasan
Lubna bersama mausuah dan buku-buku yang baru sampai

Sewaktu berpeluang berada di Mesir dulu, saya tak berkesempatan untuk memiliki mausuah lil atfaal (ensiklopedia kanak-kanak). Lagipun belum terfikir untuk kegunaan masa hadapan. Alhamdulillah, sempena ma'rad kutub di Mesir yang berlangsung pada Mac baru-baru, seorang sahabiah yang berada di Mesir sudi menghulurkan bantuan untuk saya mendapatkan mausuah-mausuah yang diperlukan. Jazakumullah Renni :) Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik Renni dan suami.

Kotak kargo dah sampai di Kedah hampir 2 minggu lalu. Memandangkan kami sekeluarga pulang bercuti di Terengganu, baru semalam kami dapat membuka kotak-kotak yang sampai. Sebaik sahaja sampai di Kedah malam tadi, kami teruja melihat mausuah-mausuah yang sudah sampai. Lubna memang betul2 excited melihat gambar-gambar yang cukup menarik. Dia mula membaca ala-ala Arab campur Siam. Hai Lubna..

Kalau Ummu Nashwa suka ambil gambar di tangga rumahnya, Mama Lubna pula suka ambil gambar di kerusi rumah tok wan Lubna :)

Antara buku-buku yang sampai

Ni Mausuah Disney yang ditranslate ke Versi Bahasa Arab


Kisah-kisah dari Al-Quran untuk kanak-kanak
Disney juga

Set Tob'un Britannica

p/s: Renni, ini bukti dah sampai :)

"Nak pilih yang mana satu ni?"

Lubna ralit melihat gambar.. Nanti mama dan baba ajarkan Lubna bahasa Al-Quran ni yer sayang :)



Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Jumaat, 28 Mei 2010

"Mama..mana baju Doreamon Nukna (Lubna)?"

1 ulasan

"Mama..mana baju Doraemon Nukna (Lubna)?"
"Baju Doraemon kotorlah sayang, ada dalam mesin basuh." Saya menerangkan pada Lubna. Memang benarlah, sepanjang masa Lubna mesti mahu pakai baju Doraemon. Mestilah kena basuh. Lubna ni memang betul-betul sudah terpengaruh dengan kartun ni. Yang peliknya, rancangan Doraemon di TV, Lubna tidaklah beria sangat mahu menonton. Agaknya nilah penangan daripada Baba Lubna yang suka menonton kartun ketika saya mengandungkan Lubna dulu... :) hehe..
Aha, kembali kepada cerita Lubna yang bertanyakan bajunya itu. Selepas beberapa ketika saya menjemur baju Doraemon Lubna, sekejap lagi pasti Lubna akan keluar ke ampaian. Memandangkan ampaian agak tinggi, Lubna punya caranya sendiri untuk mengambil bajunya itu. Akhirnya Lubna pasti akan dapatkan baju itu. Segera berlari ke arah saya untuk digantikan baju yang sedang dipakainya dengan baju favouritenya itu.
Pernah terjadi satu peristiwa..
Sewaktu kami meleewati sebuah kedai baju, Lubna tiba-tiba menghentikan langkahnya.
"Baba.. Nukna nak baju Doraemon" Sambil tangannya menunjuk ke arah sehelai baju bergambar Doraemon.
"Ok..ok, baba belikan." Babanya begitu sporting.
Namun memandangkan baju agak besar, penjual itu mencadangkan agar kami membelikan untuk Lubna seluar berkartun Mickey Mouse.
Tiba-tiba Lubna bersuara.
"Ni, dah ada..." sambil tangannya menepuk seluar yang dipakainya. Lubna betul-betul mahu mempertahankan kemahuannya. Tidak mahu ditukar dengan yang lain.
Penjual itu hanya tersenyum.
"Pandai yer..." Kata penjual itu sambil mengusap kepala anak kecil kami.

Tidur pun, nak pakai baju Doraemon.

Baju Doraemon ni dihadiahkan oleh Cikgu Roslaili untuk Lubna. Terima kasih yer Laili.. susah-susah jer. :)


Koleksi sapu tangan Doraemon Lubna.

Ada sarung bantal Doraemon ni, barulah mudah sikit Lubna nak tidur. Tapi jangan sesekali minta nak pinjam bantal ni, mesti Lubna akan gantikan dengan bantal lain untuk kita :)



Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Ahad, 9 Mei 2010

SELAMAT HARI IBU, UMMI :)

0 ulasan

جاء رجل إلى النبي صلى الله عليه وسلم يسأله : من أحق الناس بصحابتي ؟ قال :« أمك ». قال : ثم من ؟ قال : « أمك
قال : ثم من ؟ قال : « أمك » . قال : ثم من ؟ قال : « أبوك
27 Ogos 2010 nanti, Insya Allah ummi akan mula menikmati fatrah pencennya setelah 33 tahun berkhidmat dalam dunia pendidikan. Pencen diusia 58 tahun, jarang yang mahu mengambilnya. Sekiranya diberi pilihan untuk pencen awal, saya barangkali orang yang pertama memohonnya. Sebenarnya, dunia pendidikan memang mulia, tetapi cabaran dalam usaha memenuhi tanggungjawab mendidik dan menjalankan tugas memang menggugat kesabaran dan keimanan. Namun lain pendirian ummi terhadap dunia pendidikan. Inilah jalan yang akan menjadi saham di Akhirat kelak andai benar-benar dilaksanakan kerana Allah SWT.

Ummi bukan berasal daripada keluarga yang berada. Tetapi amat bertuah kerana berada dalam lingkungan keluarga yang mementingkan akhlak dan akademik untuk jaminan masa depan. 8 daripada 9 adik beradik ummi, adalah pendidik. Semuanya berkat kegigihan seorang abang sulung ummi yang menjadi ‘guru’ kepada adik-adik setelah pulang dari sekolah. Ilmu yang dipelajari diajar kepada adik-adik yang tidak berpeluang ke sekolah akibat kesempitan hidup. Hasilnya, semua yang mengambil peperiksaan berjaya dengan cemerlang termasuklah ummi. Ummi berjaya ke menara gading Universiti Kebangsaan Malaysia meneruskan pengajian dalam bidang Usuluddin. Dan ummi mula berkhidmat pada tahun 1977.

Saya kagum dengan kegigihan ummi membesarkan kami. Memang ummi seorang yang tegas kerana ummi sentiasa mahukan anak-anak berjaya di samping mempunyai disiplin hidup yang tinggi. Jangan sekali-kali memandang remeh dan mengambil mudah dalam setiap urusan yang dilakukan, pasti ummi akan menegur dan membetulkan kesalahan kami. Lakukan sesuatu perkara dengan betul dan bersungguh-sungguh. Itu pesan ummi.

Dalam urusan menguruskan keluarga, seingat saya, saya belum pernah melihat ummi masih tidur ketika azan Subuh berkumandang. Bangkitnya sebelum kokokan ayam jantan membangunkan insan-insan yang lena dibuai mimpi. Sebagai wanita bekerjaya, urusan rumah tangga diselesaikan sebelum melangkah ke tempat kerja.

Ketika saya di sekolah rendah dan adik-adik masih kecil, saya masih ingat bagaimana ummi menguruskan kami ketika abah tiada di sisi kerana urusan pengajian dan kerjayanya di Kuala Lumpur. Kepayahan ummi tidak pernah membuatkan kami turut merasai keperitan kehidupan ketika itu kerana ummi akan memastikan segala keperluan kami dipenuhi sebelum keperluan diri ummi dipenuhi. Ummi memang terlalu banyak berkorban demi kami, anak-anak ummi.

Terlalu banyak yang mahu saya lakarkan di ruangan ini tentang ummi. Namun, saya tahu semuanya tidak terbilang dan tiada noktahnya. Walaubagaimanapun, dikesempatan ini, saya sebagai anak ummi ingin mengucapkan terima kasih buat ummi di atas setiap pengorbanan ummi selama ini. SELAMAT HARI IBU BUAT UMMIKU SAYANG! Semoga hidup ummi diberkati dan dilimpahi kebahagiaan di Dunia dan Akhirat. Aminnnn


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Ahad, 18 April 2010

Bila Lubna Mula Baca Buku Iqra'

3 ulasan
Gambar Hiasan

Sudah agak lama rasanya saya tidak mencoretkan sesuatu tentang anak kami Lubna. Lubna sudah mencecah usia 2 tahun. Memandangkan sejak kebelakangan ini kami juga sentiasa sibuk dengan urusan kerja masing-masing dan pulang ke rumah agak lewat petang, kami merancang sesuatu untuk Lubna untuk perkembangannya. CD Iqra' (nyanyian) kami jadikan 'teman' Lubna bagi mengisi masa-masa terluangnya sepanjang hari.


Nampaknya Lubna agak berminat juga dengan CD yang kami bekalkan. Alhamdulillah. Bila saja pulang ke rumah, Lubna akan mula menunjukkan bakat barunya...

"Alif ba ta ca jim ha kho.." Lubna terus menyanyi dengan gembiranya.

Kami gembira dengan perkembangan Lubna.


Satu hari,

Saya mula terfikir untuk memperkenalkan Lubna dengan Buku Iqra'.

Kebetulan singgah ke Kedai Buku Hassani di Sungai Petani, saya belikan Buku Iqra' kepada Lubna.


Malamnya..

Saya membuka buku Iqra' yang baru dibeli. Lubna menghampiri.

"Mama..apa tu?" Tanya Lubna ingin tahu.

"Aha..apa ni?" Saya saja mengembalikan soalan itu kepada Lubna.

"Buku Aaa..Baa..Taa.." Jawab Lubna bersahaja.

Nampaknya dia tahu itu buku untuk mula mengaji.


Saya mula mengjaar Lubna.

"Aa.." Saya memulakan.

"Aaa.." Lubna mula membaca.

"Baa." Saya menyambung lagi.

"Baa..." Lubna terus mengikut bacaan saya.


"Baa..baa.." Saya mengulanginya.

....

Lubna terdiam.

Kenapa yer..saya berfikir sendirian.

Hai, nampaknya Lubna belum bersedia ni.


Tiba-tiba Lubna bersuara sambil mennyanyi..

"Baa..Baa..black cippp (sheep).."


Laa..ke situ pulak.:)

Hai Lubna..

Hehee.





Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Selasa, 30 Mac 2010

Hadiah Birthday Buat Lubna

5 ulasan
Hadiah buat Lubna sempena Birthday ke 2


قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآَخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Katakanlah: "Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baharu. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu".
(QS. Al-Ankabut: 20)

Hat Yai merupakan destinasi pilihan kami kali ini bersama Lubna sempena hadiah hari lahir Lubna yang kedua. Memandangkan lokasi Hat Yai tidak terlalu jauh dari negeri-negeri Utara Semenanjung Malaysia, dapatlah kami mengikuti trip kali ini di hujung minggu. Perkara pertama yang menjadi perhitungan kami adalah pergolakan yang sedang berlaku di Thailand antara ‘penyokong baju merah’ dan ‘penyokong baju kuning’. Seram sejuk juga apabila mengingatkan rusuhan dan kejadian pengeboman yang berlaku di sana. Namun, maklumat yang kami perolehi, Hat Yai adalah kawasan yang bebas dan aman. Jika sebaliknya, pasti rakyat Malaysia tidak dibenarkan masuk ke Thailand.

Alhamdulillah, Lubna nampaknya gembira sepanjang perjalanan. Mama dan baba boleh berikan markah A+ kepada Lubna. Lain kali bolehlah mama dan baba merancang perjalanan yang lain pula.
Floating Market di Hat yai..ala-ala di Bangkok

Cara jualan di Floating Market. Makanan halal mudah didapati


Unik.. bekas minuman dan straw daripada buluh.


Hausnye anak mama ni...

Hai..bersiap sedia nak pi mana ni Lubna :)?

Penglaman naik boat menyeberang menulusuri sungai Hat Yai
Susah betul nak bawa Lubna bergambar..


Dapat tudung baru..seronoknya dia :)

Letihnya..


Kenangan di Hat Yai..



Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Rabu, 24 Mac 2010

Tazkirah

0 ulasan

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Isnin, 22 Mac 2010

Sanah Helwah Ya Lubna Al-Habiibah

2 ulasan

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Salam peluk cium penuh kasih sayang khas buat anakanda
LUBNA BINTI MOHAMAD HILMI sempena ulangtahun kelahiranmu. Semoga sentiasa memegang title Anak Solehah, Mujahidah Ad-Deen yang memegang teguh kepada ajaran Islam. :)

Mama dan Baba
22/3/2010


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Sabtu, 20 Februari 2010

Fiqh al-Mar'ah: Hukum Pendarahan Semasa Kehamilan (Kandungannya masih selamat)

4 ulasan


Sebelum ini saya pernah menulis secara ringkas tentang perbahasan Hukum Pendarahan Sebelum Kelahiran. Kali ini saya cuba untuk membicarakan tentang Hukum Pendarahan Semasa Kehamilan. Baru-baru ini saya menerima panggilan daripada sahabat sekerjaya saya Nadia Afifi bertanyakan tentang pendarahan ketika hamil (Namun kadungannya masih selamat). Dia mengalami keadaan itu ketika kandungan masuk bulan ke 3. Keliru tentang hakikat kedudukannya dalam melaksanakan kewajipan sebagai Muslimah, dia meminta pendapat daripada ramai orang. Memandangkan saya juga pernah melalui pengalaman seperti itu (Pendarahan ketika hamil 2 bulan. Tetapinya akhirnya gugur ketika kandungan masuk bulan ke 3), saya bercadang untuk berkongsi maklumat akan hal itu.

Saya mulakan daripada peristiwa bagaimana saya melalui saat itu. Tanggal 31hb Ogos 2009, setelah melakukan pregnancy test di rumah, jelas kelihatan dua garisan pada alat ujian itu. Saya tahu, kini saya mengandung anak kedua. Ketika itu anak pertama saya Lubna berusia 1tahun 6 bulan. Saya sampaikan berita gembira itu kepada suami, dan kami gembira kerana Lubna bakal mendapat teman baru tidak lama lagi. Mengikut perkiraan, kandungan saya ketika itu baru mencecah minggu ke 5. Masih terlalu awal untuk memaklumkan berita baik itu kepada semua kerana saya juga belum mengesahkan kandungan itu melalui pemeriksaan doctor di hospital.

Saat-saat gembira yang saya lalui bersama suami tidak lama apabila pada 4hb September 2009 iaitu pada minggu ke 6 kehamilan, saya mengalami pendarahan di trimester pertama kehamilan. Saya agak panik kerana saya tidak melalui situasi seperti itu pada kandungan pertama saya yang lalu. Lantas, suami segera membawa saya menjalani pemeriksaan di Hospital Kepala Batas. Memandangkan tiada doktor pakar yang bertugas pada malam itu, kes saya akhirnya dirujuk ke Hospital Seberang Perai.

Saya ditahan di wad dan disarankan agar berpuasa. Keputusan awal scan mendapati saya benar-benar mengandung tetapi kandungan saya tidak dapat dipastikan sama ada selamat atau sebaliknya. Menurut doktor pakar di situ, kandungan saya masih terlalu awal dan kerana itu saya diberikan cuti selama seminggu untuk berehat. 2 minggu berikutnya, saya hadir ke appointment di hospital.

Pendarahan terus berlaku sepanjang saya bercuti itu iaitu ketika kandungan saya berada pada minggu ke 6 dan 7. Ketika pemeriksaan dibuat pada appointment itu, kandungan saya masih ‘selamat’ . Persoalan di sini, apakah tergugur kewajipan solat dan puasa saya serta ibadah-ibadah yang lain? Apakah kedudukan darah itu? Haid? Istihadhah?

Dalam masalah ini, penyelesaiannya adalah berdasarkan pandangan ulama’ yang mengatakan bahawa wanita mengandung yang mengalami pendarahan semasa hamil darahnya dikategorikan sebagai darah istihadhah selagi mana kandungannya masih selamat atau belum gugur. Maka, seseorang wanita itu wajib solat dan menunaikan ibadah-ibadah fardhu yang lain.

Nabi saw bersabda:
لا توطأ حامل حتى توضع ولا غير ذات حمل حتى تحيض حيضة
Wanita tawanan perang yang dijadikan hamba dan hamil tidak boleh dijimak sehinggalah dia melahirkan anak. Tidak dijimak wanita tersebut yang tidak hamil sehinggalah dia berhaid dan habis haidnya.”
(Hr Abu Daud – 2157)

Hadis ini menunjukkan kepada wanita yang hamil tidak berhaid. Darah yang keluar ketika hamil adalah darah istihadhah.

2. Nabi saw bersabda yg ditujukan utk lelaki yang menceraikan isterinya ketika haid:

مره فليراجعها ثم ليطلقها طاهرا او حاملا
Suruhlah dia rujuk semula dan ceraikan wanita itu dalam keadaan suci atau hamil.”
(Hr Muslim)

Hadis ini menunjukkan hukum hamil adalah sama dgn suci. Iaitu boleh dijatuhkan cerai. Ini menunjukkan darah yang keluar ketika hamil bukanlah darah haid.

Ini dikuatkan lagi dari segi perubatan moden. Dr Muhyiddin Kahalah pakar bedah dan pakar penyakit puan dan peranakan O&G menyatakan bahwa darah tersebut bukanlah darah haid.
Walaupun begitu, ada juga di kalangan ulama'-ulama' fiqh yang mu'tabar yang mengkategorikan pendarahan tersebut sebagai darah haid. Namun pendapat itu akhirnya diakui kurang tepat selepas kajian perubatan dibuat.
Adapun sebab-sebab darah keluar pada masa hamil adalah berdasarkan sebab-sebab berikut:

1. Darah keluar dari organ wanita hamil mungkin disebabkan kerana pecahnya kantung ovum yang berlaku ketika 2 minggu kandungan.

2. Darah keluar kerana ia merembeskan ovum di dinding rahim sehingga memberi kesan kepada dinding rahim yang menyebabkan pendarahan. Ini berlaku selepas 3 minggu kandungan.

3. Turun darah berterusan dari 3 hingga 9 minggu di awal kandungan dengan sebab janin tidak memenuhi ruang rahim.

4. Pendarahan berlaku dengan sebab berlaku radang leher rahim.

5. Pendarahan berlaku dengan sebab pendagingan di leher rahim.

6. Luka pada uri janin yg menyebabkan pendarahan.

7. Kanser.

8. Pendarahan berlaku apabila kandungan tabung uji dan rahim menjadi kosong.


Kesimpulannya:

Sebagaimana wanita istihadhah yang lain, wanita yang mengalami pendarahan ketika hamil (kandungannya masih selamat), perlulah menyucikan diri terutamanya sebelum menunaikan ibadah solat dan memakai tuala wanita yang bersih. Seandainya darah terus menerus keluar sepanjang wanita itu solat, ianya adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan dan ianya adalah perkara yang dimaafkan. Seandainya berada di Bulan Ramadhan, maka wanita itu perlu menunaikan ibadah berpuasa (selagi mana tidak memudharatkan diri dan kandungan) sebagaimana wanita-wanita istihadhah yang lain. Wallahua’lam. :)


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Jumaat, 19 Februari 2010

Fiqh al-Mar'ah: Hukum Wanita Haid Memegang dan Membaca Al-Quran

1 ulasan

Hukum wanita haid memegang dan membaca al-Quran
Perempuan-perempuan yang didatangi haid seringkali mengalami kekeliruan dalam menghadapi hari-harinya itu. Al-Quran yang sering dilaziminya menjadi masalah bagi mereka. Bolehkah membacanya? Bagaimana mahu membacanya? Bolehkah Al-Quran itu dipegang? Najiskah wanita yang berada dalam haid itu? Sama-sama kita meneliti bicara tentang persoalan-persoalan yang sering bermain di minda wanita.

Pertama: Hukum wanita yang didatangi haid memegang al-Qur’an.

Umumnya terdapat dua pendapat.

1. Yang pertama mengatakan tidak boleh

2. Manakala yang kedua berkata boleh.



Pendapat yang pertama merujuk kepada firman Allah:

Yang tidak disentuh melainkan oleh makhluk-makhluk yang diakui bersih suci.
[al-Waqiah 56:79]

Diikuti dengan sabda Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

Tidaklah menyentuh al-Qur’an dan tidak juga mushaf melainkan orang yang suci.

Manakala bagi pendapat kedua, mereka berpegang kepada kaedah bahawa seseorang wanita yang sedang haid boleh melakukan semua perkara seperti biasa melainkan wujud dalil tepat (qathi) yang melarangnya. Dalam hal ini, yang jelas dilarang adalah bersolat, berpuasa, melakukan tawaf dan bersetubuh.
Adapun hukum memegang al-Qur’an, tidak ada dalil tepat yang melarang seseorang yang sedang haid daripada memegangnya.

Ayat al-Qur’an yang dijadikan rujukan oleh pendapat pertama adalah tidak tepat untuk dijadikan hujah kerana perkataan al-Mutatahharun sebenarnya merujuk kepada para malaikat sebagaimana yang boleh dilihat daripada keseluruhan ayat yang berkaitan:

Bahawa sesungguhnya itu ialah Al-Quran yang mulia, Yang tersimpan dalam Kitab yang cukup terpelihara, Yang tidak disentuh melainkan oleh makhluk-makhluk yang diakui bersih suci; Al-Quran itu diturunkan dari Allah Tuhan sekalian alam.
[al-Waqiah 56:77-80]

Berkata Ibnu Abbas radhiallahu 'anh, ayat “fii Kitabim-maknun” bererti di langit, yakni di al-Lauh al-Mahfuz manakala al-Mutatahharun adalah para malaikat yang suci.

Justeru keseluruhan ayat al-Quran sebenarnya menerangkan tentang kitab al-Qur’an yang sebelum ini tersimpan dalam al-Lauh al-Mahfuz. Di sana ia tidak disentuh oleh sesiapa kecuali para malaikat sehinggalah ia diturunkan ke bumi kepada manusia.

Hadis yang dijadikan dalil melarang juga adalah tidak tepat sandarannya kerana perkataan al-Taharun yang bererti suci adalah satu perkataan yang memiliki banyak erti (lafaz Mushtarak) dan mengikut kaedah Usul Fiqh: Sesuatu perkataan yang memiliki banyak erti tidak boleh dibataskan kepada satu maksud tertentu sahaja melainkan wujud petunjuk yang dapat mendokongi pembatasan tersebut.

Perkataan suci dalam hadis di atas boleh bererti suci daripada najis seperti tahi dan air kencing. Boleh juga bererti suci daripada hadas besar seperti haid dan junub, dan suci daripada hadas kecil yakni seseorang yang dalam keadaan wudhu’.

Ia juga boleh bererti suci dari sudut akidah sepertimana firman Allah terhadap orang-orang musyrik:

Sesungguhnya orang-orang musyrik itu najis.
[al-Taubah 9:28]

Oleh itu perlu dicari maksud sebenar kepada perkataan suci dalam hadis di atas. Salah satu caranya ialah dengan mengkaji keseluruhan hadis di mana ia sebenarnya adalah sepucuk surat yang dihantar oleh Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam kepada seorang sahabat di Yaman. Pada saat itu Yaman adalah sebuah wilayah yang penduduknya masih terdiri daripada campuran orang bukan Islam dan Islam, justeru kemungkinan yang besar adalah surat tersebut bertujuan melarang al-Qur’an daripada disentuh oleh orang bukan Islam. Himpunan antara asal usul hadis dan rujukan al-Qur’an kepada orang musyrik sebagai najis dapat mengarah kepada satu petunjuk yang tepat bahawa erti suci dalam hadis di atas sebenarnya merujuk kepada orang Islam. Justeru keseluruhan hadis sebenarnya melarang orang-orang bukan Islam daripada memegang kitab atau mushaf al-Qur’an.

Akhirnya jika dianalisa antara dua pendapat di atas, yang lebih tepat adalah pendapat kedua yang membolehkan seorang wanita yang sedang haid untuk memegang al-Qur’an.

Kedua: Hukum wanita yang didatangi haid membaca al-Qur’an.

Dalam persoalan ini terdapat sebuah hadis Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

Tidak boleh membaca sesuatu apa jua daripada al-Qur’an seorang yang dalam keadaan junub atau haid.

Hadis ini memiliki beberapa jalan periwayatan namun setiap darinya adalah dha‘if.
Berkata Imam al-Nawawi rahimahullah (676H).

"Adapun hadis Ibn Umar: “Tidak boleh membaca sesuatu apa jua daripada al-Qur’an seorang yang dalam keadaan junub atau haid”.

Ia diriwayatkan oleh al-Tirmizi, Ibn Majah, al-Baihaqi dan selainnya. Ia adalah hadis yang dha‘if, didha‘ifkan oleh al-Bukhari, al-Baihaqi dan selainnya. Kedha‘ifan yang terdapat padanya adalah jelas.

Namun sebahagian ahli fiqh tetap melarang seorang wanita yang sedang haid daripada membaca al-Qur’an kerana diqiyaskan keadaan haid kepada keadaan junub.

Namun hal ini dianggap tidak tepat kerana dua sebab:

1. Peranan qiyas ialah mengeluarkan hukum bagi perkara-perkara yang tidak wujud pada zaman Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. Apa-apa perkara baru yang wujud selepas itu, maka hukumnya disandarkan secara analogi kepada sesuatu yang sudah sedia dihukumkan pada zaman Rasulullah berdasarkan kesamaan sebabnya (‘illat). Adapun haid, maka ia adalah sesuatu yang wujud secara lazim pada zaman Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. Apabila pada zaman itu Allah dan Rasul-Nya tidak menjatuhkan hukum melarang wanita yang haid daripada membaca al-Qur’an, maka tidak perlu bagi orang-orang terkemudian membuat hukum yang baru.

2. Haid dan junub adalah dua keadaan yang jauh berbeza. Junub adalah satu keadaan di mana seseorang itu memiliki pilihan untuk berada dalamnya atau tidak, dan seseorang itu boleh keluar daripada keadaan junub pada bila-bila masa melalui mandi wajib atau tayamum. Berbeza halnya dengan haid, ia bermula dan berakhir tanpa pilihan. Sebahagian lain melarang atas dasar memelihara kesucian dan keagungan al-Qur’an. Justeru mereka berpendapat tidak boleh membaca (mentilawahkan) al-Qur’an kecuali beberapa perkataan atas dasar zikir dan memperoleh keberkatan.

Pendapat ini juga dianggap kurang tepat kerana seseorang wanita, sama ada dalam keadaan haid atau tidak, tetap dianggap suci dan dihalalkan bagi mereka semua yang dihalalkan melainkan wujudnya dalil yang sahih yang melarang sesuatu ibadah seperti solat, puasa, tawaf dan bersetubuh. Adapun pensyari‘atan mandi wajib selepas berakhirnya tempoh haid, ia adalah penyucian atas sesuatu yang sedia suci dan bukannya penyucian atas sesuatu yang sebelum itu bersifat najis. Oleh itu tidaklah berkurang sedikitpun kesucian dan keagungan al-Qur’an apabila ia dibaca oleh seseorang wanita yang sedang dalam keadaan haid.

Pernah sekali Abu Hurairah radhiallahu 'anh mengasingkan diri daripada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. Beliau balik ke rumah untuk mandi wajib dan kemudian kembali. Rasulullah bertanya kenapakah dilakukan sedemikian, lalu Abu Hurairah menerangkan bahawa tadi beliau sebenarnya dalam keadaan junub. Mendengar itu Rasulullah bersabda:

Subhanallah! Wahai Abu Hurairah! Sesungguhnya orang mukmin tidaklah ia menjadi najis.

Kata-kata Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam di atas bersifat umum, menunjukkan bahawa seorang mukmin tidaklah ia sekali-kali akan berada dalam keadaan najis sekalipun dia dalam keadaan junub. Termasuk dalam keumuman hadis ini ialah wanita yang sedang haid. Sebagai rumusan kepada kupasan ini, berikut dinukil kata-kata Syaikh al-Islam Ibn Taimiyyah rahimahullah (728).

Sesungguhnya para wanita mereka mengalami haid pada zaman Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, maka seandainya membaca al-Qur’an diharamkan ke atas mereka (ketika haid) sepertimana solat, pasti baginda Nabi shallallahu 'alaihi wasallam akan menjelaskannya kepada umatnya. Baginda akan mengajarnya kepada para Ummul Mukminun (para isteri baginda) dan akan dinukil daripada mereka oleh orang ramai. Akan tetapi tidak ada satupun (riwayat) yang melarang yang dinukil daripada Nabi. Oleh itu hal ini tidak boleh dianggap terlarang padahal telah diketahui bahawa baginda tidak melarangnya. Justeru jika baginda tidak melarangnya padahal ramai wanita yang haid di zamannya, maka sesungguhnya ketahuilah bahawa ia sememangnya tidak haram.

Kesimpulan:

Allah Subhanahu wa Ta‘ala berfirman:

Alif-Lam-Mim. Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya; ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa.
[al-Baqarah 2:1-2]

Setiap individu Muslim yang bertaqwa memerlukan al-Qur’an sebagai kitab yang memberi petunjuk kepada mereka. Petunjuk ini diperlukan pada setiap masa dan tempat, termasuk oleh para wanita ketika mereka didatangi haid. Tidak mungkin untuk dikatakan bahawa ketika haid mereka tidak memerlukan petunjuk dalam kehidupan sehari-harian mereka. Atas keperluan inilah al-Qur’an dan al-Sunnah yang sahih tidak melarang para wanita yang didatangi haid daripada memegang dan membaca al-Qur’an seperti biasa. Adapun pendapat yang mengatakan ianya haram, ia adalah pendapat yang lemah sekalipun masyhur.

Wallahua'lam.
P/s: Artikel ni saya sediakan khusus buat ummu nashwa yang pernah meminta saya menyediakan artikel tentang tajuk di atas. Saya sempat menulis secara ringkas. Namun, satu pagi ketika saya gooling , saya menemui ada satu artikel yang lengkap dan mudah difahami. Lantas saya mengambil keputusan untuk menjadikan artikel itu sebagai point utama untuk membincangkan topik ini. Semoga kita semua mendapat manfaat daripadanya.


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Selasa, 16 Februari 2010

Ibu? Lembu? Mana yang betul?

2 ulasan
Ada satu cerita yang mahu saya kongsi tentang anak saya Lubna. Lubna semakin nakal. Kalau ada sesuatu yang baru yang Lubna dapat, pasti dia akan menyebutnya secara berulang-ulang. Bila sudah menguasainya, ada saja ideanya untuk mengenakan kami.

Iklan memang ‘rancangan’ yang favourite bagi Lubna. Ingat iklan susu Nespray? “Ibu..ibu..engkaulah ratu hatiku.” (semua pasti tahu iramanya kan.) Begitulah skrip iklan. Lubna pandai mengikutnya dengan caranya tersendiri. “Ibu..Ibu..” setakat itu saja, siap dengan gaya sebagaimana iklan yang ditonton. Kami terhibur dengan gelagat Lubna.

Satu hari ketika Lubna bertanya tentang gambar-gambar dalam kutaibnya:

“ Apa tu?” Lubna bertanya.

“Cow sayang” Saya menjawab spontan bila melihat gambar seekor lembu.

Cepat-cepat Lubna memintas, “Ukan..! (bukan)”

“Habis tu apa?” Saya memulangkan soalan kepadanya.

“Ibu.." Jawab Lubna lagi. Tegas nadanya.

“Aaah.. Lembu” Saya mengiyakan apa yang Lubna jawab.

“Ukan! Ibu.” Kata Lubna lagi sambil jarinya menunjuk ke arah gambar lembu tadi.

“Ok..ok.. ibu.” Saya mengiyakan. Malas juga nak bergaduh dengan si kecik ini hanya tentang gambar seekor lembu.

Tiba-tiba Lubna menyanyikan irama iklan nespray dengan gayanya sekali.


“Ibu…ibu…” Lubna terus menyanyi. Setelah itu, Lubna tergelak sambil menutup mulutnya tanda malu.

Laa..nyanyi lagu lembu ke..ibu?Ni pasti silap faham ni. Lembu dengan ibu, jauh maksudnya sayang!.

Hai Lubna...


Lubna ni silap faham..atau nak kenakan mama ni.. :)


Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO

Panas.. Kenapa?

0 ulasan
Cuaca panas sejak akhir-akhir ni memang terasa memeritkan. Siang panas, malam pun panas. Kipas angin yang berpusing, juga memanaskan. Angin yang berhaba disebarkan. Tadi berita di tv menyiarkan bahawa suhu tertinggi di Semenanjung Malaysia mencecah 36 darjah celcius (Cuping, Perlis) Tapi saya percaya bahawa suhu sebenarnya lebih tinggi daripada apa yang diumumkan agar masyarakat tidak terlalu gusar dengan cuaca panas yang sedang melanda ini. Saya masih ingat ketika berada di Mesir dulu, kerajaan mengumumkan suhu tertinggi hampir 40 darjah celcius. Tetapi alat ukur suhu mencecah hampir 50 darjah celcius.


Panas dunia.. panas lagi di Akhirat. Begitulah hakikat yang perlu disedari. Kepanasan yang sedang melanda ini adalah akibat sikap manusia sendiri yang terlalu rakus mengejar kemajuan dan glamour dunia semata-mata. Percaya bahawa agama Islam itu adalah jaminan ke Akhirat, tetapi secara praktikalnya adalah sebaliknya. Bila disebut sahaja tentang agama, tentang ibadah, tentang nilai murni, tentang hukum.. terasa sesak nafas di dada, Panas! Semua itu menghalang kemajuan. Nah! Inilah akibatnya. Benar-benar panas!

Kepanasan yang Allah turunkan mempunyai hikmahnya. Buat manusia yang mahu berfikir, hakikatnya barulah menyedari bahawa Allah Maha Berkuasa, Allah Maha Esa, Allah adalah Tuhan kita. Barulah ingat akan Tuhan yang Maha Esa. Saya berasa sedih apabila ada segelintir masyarakat yang mengasingkan antara agama dan dunia. (Inilah secular). Satu fahaman dari kristian di zaman ortodoks kini menjadi pegangan masyarakat di zaman moden.

Buktinya? Ya, andai disebut tentang program, projek, pesta, pertandingan yang tidak berkait dengan acara agama secara khusus, pasti sambutannya amat membanggakan. Apalagi jika berkaitan dengan dunia hiburan. Penontonnya ramai. Penajanya juga begitu. Akademi Fantasia, Mentor, Malaysian Idol, Idola Kecil, One In A Million dan banyak lagi. Hadiah yang ditawarkan juga mencapai nilai ratusan ribu ringgit. Bahkan jutaan ringgit.

Tetapi lihat sahaja jika berkait dengan agama secara khusus, pasti penajanya amat terhad. Nilai yang ingin dilaburkan juga dalam nilai ‘berjaga-jaga’ kerana jaminannya tidak pasti. Program adik-adikku (program reality baru di tv9), nilai hadiah yang ditawarkan bagi tempat pertama RM3ribu. Akademi Al-Quran, RM30ribu. Saya bukan menilai jumlah wang yang ditawarkan, tetapi lebih jauh daripada itu. Saya melihat dan menilai dari aspek sambutan yang berhajat menanam saham dalam rancangan berbentuk agama. Jauh terkebelakang. Inilah antara fenomena yang sedang berlaku. Agama itu hanyalah dalam urusan menguruskan kematian. Jika tidak, agama dianggap penghalang segaal-galanya. Sedangkan agama itu adalah panduan menjalani kehidupan ini. Janganlah apabila bencana menimpa, barulah kita terkapai-kapai mencari agama.

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO